eko2Dnia 4.10. 2017r. młodzież z Koła Ekologicznego wybrała się do Bydgoszczy, by tam poprzez ciekawostki, zabawne anegdoty i przede wszystkim poprzez dotykanie poznać historię powstania mydła i korzystania z niego przez wieki. W Muzeum Historii Mydła i Brudu uczniowie wzięli także udział w warsztatach mydlarskich, a wyprodukowane własnoręcznie piękne mydełka zabrali ze sobą do internatu. Po wizycie w Muzeum odwiedziliśmy kolorową i słodką Karmelową Krainę. Jest to miejsce, gdzie produkowane są cukierki oraz lizaki w 100% ręcznie, bez ulepszaczy, przy użyciu tylko i wyłącznie naturalnych barwników. To jedna z najmniejszych manufaktur w Polsce, tworząca słodycze na podstawie receptur z XVII i XVIII wieku. Mieliśmy możliwość zobaczyć pokaz tworzenia wyrobów cukierniczych oraz spróbować swoich sił w roli cukiernika i wykonać własne lizaki. 
Trochę zmęczeni ale pełni wrażeń wróciliśmy do Owińsk.

 

 

Coś więcej...

 
Park or
muzeum
stowa

wirt spac

ocena

TV

baneredn